Jak prawidłowo nakryć stół – podstawy savoir vivre cz. 1

Przygotowując w domu przyjęcie dla gości musimy nakryć stół. Wielu z nas sprawia problemy jak zrobić to prawidłowo, zgodnie z zasadami savoir vivre. Opanowanie sztuki właściwego nakrywania stołu jest wbrew pozorom łatwe. Goście na pewno dostrzegą właściwy sposób nakrycia stołu jeśli zaraz po tym jak zasiądą do stołu, to z pewnością w trakcie spożywania przygotowanych przez nas dań – po prostu będzie to wygodne i funkcjonalne.

Czy warto nakrywać stół wg zasad savoir vivre

Zasady savoir vivre zostały stworzone by ułatwiać nam życie, a nie utrudniać oraz po to by pozwolić nam cieszyć się spotkaniami z ludźmi bez konieczności na każdym kroku zastanawiania się czy poprawnie się zachowałem, przygotowałem stół czy podałem wino itp.

Nakrywając stół wg zasad savoir vivre będziemy pewni, że przygotowaliśmy naszym gościom wszystko co niezbędne do wygodnego spożywania  podanymi przez nas dań i napojów.

Prawidłowe ułożenie sztućców, talerzy i kieliszków.

We właściwym przygotowaniu nakryć stołu dla gości pomoże nam poniższa grafika przedstawiająca schemat nakrycia stołu

Nakrycie stołu savoir vivre

http://makeweddingeasier.blogspot.com/2012/05/rzecz-bedzie-o-sztuccach.html

Zgodnie z zaprezentowanym schematem nakrywając stół dla gości powinniśmy:

  • Ułożyć na środku (ok 2-3 cm od krawędzi stołu) talerz do dań głównych, a na nim talerz do przystawki/sałatek.
  • Po lewej stronie od talerzy układamy licząc od lewej do prawej – serwetkę, widelec do przystawki, widelec do dań głównych
  • po prawek stronie licząc od prawej do lewej łyżka do zup, łyżka do do dań głównych, nóż do dań przystawek, nóż do dań głównych
  • Na godzinie 10tej przygotowujemy talerzy na pieczywo i nóż do masła
  • na godzinie 12 układamy licząc w stronę od talerzy do wnętrza stołu – widelczyk do deserów, łyżeczka do herbaty.
  • Na godzinie 1 ustawiamy kieliszek do wody
  • Na godzinie 1.30 ustawiamy kieliszek czerwonego wina
  • Na godzinie 2 kieliszek do wina białego
  • Na godzinie 2.30 podajemy kawę.

Miejsce kieliszków jest podane orientacyjnie, jeśli nie planujemy podawać białego wina to nie podawajmy do niego kieliszków itp. Wówczas przesuwamy kieliszki o wolne miejsca – ważne by zachować kolejność od kieliszka do wody do wina białego/kawy.

Stosując te proste zasady na pewno nie popełnimy błędu przy nakryciu stołu, a dzięki temu unikniemy kłopotliwych sytuacji, gdy zostanie nam zwrócona uwaga, iż nie podaliśmy podstawowych sztućców lub kieliszków. Unikniemy też przestawiania przez gości elementów nakrycia co najczęściej świadczy o jego nieprawidłowym nakryciu.

Przytoczony schemat ten jest powszechny i jego zastosowanie zapewni również komfort gościom, którzy znajdą odpowiednie sztućce czy kieliszki w oczekiwanym miejscu.

Pozostaje życzyć udanego przyjęcia.